Kamerkoor Cantabile Maassluis en mezzo-sopraan Annemarie Verburg geven, in het kader van de Week van de Cultuur, op dinsdagavond 13 juni een ‘huiskamerconcert’ in het Witte Kerkje aan de Constantijn Huygensstraat. Cantabile zingt onder leiding van Mirjam Warnas zeven Engelse madrigalen. Annemarie Verburg brengt liederen van Robert Schumann ten gehore, begeleid op de piano door Liene Madern-Stradina. Het concert begint om 20.00 uur en de toegang is gratis.

Van Thomas Morley  zingt Cantabile de volgende madrigalen: ‘April is in my mistress’ face’, ‘Say, gentle nymphs’, ‘On a fair morning’ en ‘Now is the gentle season’.  Verder staan de volgende madrigalen op het programma:  ‘Come again’ van John Dowland ‘ , Phyllis farewell’ van Thomas Bateson, ‘Fair Phyllis’ van John Farmer en ‘O let me live/let me die for true love’ van Thomas Tomkins.

Een madrigaal is een meerstemmig <a href=”https://www.ensie.nl/klassieke-muziek/lied”>lied</a> in de moedertaal over dagelijks lief en leed , meestal gecomponeerd in de Renaissance en de vroege Barok. In de 16<sup>e</sup> eeuw waren het vooral Italiaanse componisten die deze muziekvorm gebruikten. Van hen is misschien Claudio Monteverdi wel de meest bekende.

Engelse componisten traden in hun voetspoor en net als hun Italiaanse voorgangers schrijven ook zij vooral over lief en leed. In de madrigalen worden veelal levendige ritmen gebruikt. Bekende Engelse componisten van madrigalen zijn Thomas Morley en John Dowland.