Kamerkoor Cantabile zong over vrede en vrijheid

‘Vrede en vrijheid’ was het thema van het lunchconcert van Kamerkoor Cantabile Maassluis op zondag 4 november in Theater Koningshof. Cantabile had voor dit thema gekozen omdat het dit jaar 50 jaar geleden is dat Martin Luther King werd vermoord. Bij de keuze van de muziek heeft Cantabile zich laten leiden door de thema’s uit de laatste toespraak van Martin Luther King op 3 april 1968, de avond voor zijn dood.

Het programma was samengesteld met heel verschillende muziekstijlen. Het thema ‘Vrede en Vrijheid’ vormde de rode draad die muziek door de eeuwen heen verbindt. Een psalm van William Byrd uit de zestiende eeuw, drie liederen van Philip Glass, een koorwerk van de hedendaagse Nederlandse componist Jetse Bremer en composities van Arvo Pärt en Edward Elgar. Daarnaast zong Cantabile vier spirituals, traditionele vrijheidsliederen van zwarte Amerikanen. Gitarist Peter Swart zorgde voor een muzikaal intermezzo. Gerrit van Dijk sprak de verbindende teksten tussen de muziek.

Direct na het concert opende dirigent Mirjam Warnas-Sies van Cantabile in het Atrium van Koningshof een expositie van werken van deelnemers in de Stichting Maassluise Kunstenaars, ook met het thema ‘Vrede en Vrijheid’. Daarna begon in Theater Koningshof de theatervoorstelling ‘The mountain top’ van Katori Hall over Martin Luther King, gespeeld door Dennis Rudge en Joy Wielkens. Ook hierin stond de datum van 3 april 1968 centraal.