Op 17 september 2016, tijdens de “Classical Night” in de Groote Kerk in Maassluis, verleende het Kamerkoor Cantabile Maassluis medewerking aan de uitvoering van “Compassie”, een  speciaal koorwerk dat Ron van Leeuwen componeerde naar aanleiding van het ‘Handvest voor Compassie’*). Ds. Gerrit van Dijk heeft de tekst ook op basis van dit handvest geschreven. ‘Compassie’ is de tweede compositie van Ron van Leeuwen -in dagelijks leven werkzaam als architect- die nu in deze regio ten gehore werd gebracht.

Naast Cantabile zongen ook de leden van het Christelijk Kamerkoor Maassluis (CKM) deze bijzondere eigentijdse compositie. Het Chamber Orchestra 300, onder leiding van dirigent Marco Bons, zorgde voor de instrumentale begeleiding.

De première van Compassie op 17 september was onderdeel van een zeer gevarieerd concertprogramma. Cantabile en CKM zongen elk een aantal liederen uit hun reguliere repertoire. Daarnaast traden de zussen Anuschka (altviool) en  Maria (hobo en zang) Pedano op. Organist Jaap Kronenburg en het orkest voerden een werk van Poulenc uit.

Deze zogenoemde “Classical Night” werd  met steun van de Govert van Wijnstichting georganiseerd door de Lions Club Maassluis. De opbrengst van de kaartverkoop was bestemd voor “Fight for Sight”.  Deze organisatie werkt aan het voorkomen van blind- of slechtziendheid. Meer informatie is te vinden op  www.fightforsight.nl

Een opname van de vier liederen van Charles Villiers Stanford, die door Cantabile ten gehore werden gebracht, is hieronder te beluisteren

*) ‘Charter for Compassie’ is op 12 november 2009 in 32 landen gelanceerd, op initiatief van de Britse schrijfster Karen Armstrong. Het uitgangspunt hiervan is : ‘wat jij niet wilt dat jou wordt aangedaan, doe dat ook een ander niet aan’. Het handvest spoort mensen aan tot een vreedzaam samenleven.

De Nederlandse presentatie van dit handvest vond die dag plaats in Amsterdam tijdens een symposium. waar Burgemeester Job Cohen, rabbijn Awraham Soetendorp, islamoloog Tariq Ramadan en econoom Herman Wijffels het publiek toespraken.

Meer informatie: http://www.handvestvoorcompassie.nl